Particulele de Aerosol Atmosferic (PM)

Particulele de Aerosol Atmosferic (PM)

Particulele de Aerosol Atmosferic (PM)

Particulele de Aerosol Atmosferic
Cunoscute și drept particule în suspensie (PM), particulele de aerosol constau într-un amestec complex de particule solide și picături de lichid, de substanțe atât organice cât și anorganice, din aer. Componentele principale ale PM sunt sulfații, nitrații, amoniacul, clorura de sodiu, carbonul negru, praful mineral și apa.

Clasificarea PMx
x face referire la diametrul particulei, care este egală cu sau mai mică decât x μm. De exemplu, PM2.5, face referire la particulele ale căror diametre sunt mai mici decât sau egale cu 2.5 μm.

Riscuri asupra sănătății

Cele mai nocive particule sunt cele care au un diametru de 10 μm sau mai mic, deoarece astfel de particule mici pot penetra bariera plămânului omenesc și pot pătrunde în sistemul circulator.

“Organizația Mondială a Sănătății (WHO) a desemnat particulele în suspensie din aer ca făcând parte din Grupa 1 de substanțe cancerigene. Studiile arată că nu există niciun nivel sigur de expunere la PM, și că, fiecare creștere a concentrației de PM din aer, sporește proporțional și rata de apariție a cancerului.”[ [res.mdpi.com]

https://www.soselectronic.ro/articles/sensirion/descoperire-tehnologica-in-senzorii-optici-pm-2217

administrator
administrator