Impactul poluării aerului atmosferic asupra precipitaţiilor acide

Impactul poluării aerului atmosferic asupra precipitaţiilor acide

Impactul poluării aerului atmosferic asupra precipitaţiilor acide

În ultimele decenii factorii antropici de poluare a aerului au început să depăşească după amploare pe cei naturali, căpătând un caracter global. Emisiile în atmosferă a nocivelor dăunătoare nu numai că distrug natura vie, afectează în mod negativ sănătatea umană, dar de asemenea, sunt potenţiali de a modifica însăşi proprietăţile atmosferei, ce poate duce la
consecinţe ecologice şi climatice nefaste.
Ca rezultat al impactului asupra mediului cu efect negativ sunt precipitaţiile acide, cît şi smogul, care acţionează intens nu numai asupra organismului uman şi a biosferei, dar şi asupra hidrosferei, stratului vegetativ, mediului geologic, clădirilor şi alte obiecte tehnogene.


PRECIPITAŢIILE ACIDE
Precipitaţiile acide – precipitaţii (mai des ploi) care au o aciditate sporită. Ele sunt determinate de prezenţa în atmosferă a oxizilor de sulf şi azot (S02 si N02), care în prezenţa vaporilor de apă se transformă în acizi foarte toxici (acidul sulfuric şi acidul azotic). Aciditatea relativă a soluţiilor se determină cu ajutorul indicelui reacţiei active a ionilor de hidrogen (pH).
Apa de ploaie este uşor acidă din cauza acidului carbonic (rezultat din combinarea CO2) dizolvat în ea. pH-ul normal al apei de ploaie “necontaminată” este considerat 5,6. Precipitaţiile acide sunt considerate cele în care apa are un pH sub 5,6.

Influenţa precipitaţiilor acide asupra plantelor

Frunzele pot fi puternic afectate prin deteriorarea stratului de ceara şi a epidermei sau prin extracţia şi spălarea elementelor nutritive.
Contactul ploii acide cu frunza conduce la distrugerea cuticulei, apoi a celulelor epidermei de pe suprafaţa superioară a frunzei, urmată de
distrugerea celulelor palisadice şi în final ambele suprafeţe ale frunzei sunt afectate.

Ploile acide au de asemenea o influenţa negativă şi asupra pădurilor, în mod direct asupra frunzei arborilor şi în mod indirect prin modificarea calităţii solului din care arborii îşi extrag substanţele nutritive. După unele studii rezultă că solurile pădurilor de conifere sunt cele mai expuse.
Ploaia acidă distruge plantele şi animalele. Ele spală nutrienţii de pe sol, frunze şi ace, iar acestea se îngălbenesc şi mor. Aluminiul eliberat de ploi slăbeşte rădăcinile copacilor, favorizînd distrugerea lor.Păduri întregi au dispărut din această cauză.


Este şi mai rău dacă ploaia acida ajunge în rîuri sau lacuri, pentru că acestea transportă otrava la distanţa, omorînd şi cele mai mici organisme.
Peştii sunt afectaţi de aluminiu si incep să producă o mucoasă lipicioasa care le înfundă branhiile şi îi “sufocă”, în cele din urmă. Apele acide distrug şi icrele.

Influenţa precipitaţiilor acide asupra monumentelor arhitecturale

Precipitaţiile acide nu ucid numai lumea vie, dar de asemenea, distrug monumente arhitecturale de importanţă mondială. Marmura durabilă, care este un amestec de oxid de calciu (CaO) şi dioxid de carbon (CO2), reacţionează cu acidul sulfuric şi se transformă în gips (CaSO4).
Schimbările de temperatură, vîntul şi torentele de ploaie distrug acest material moale.

Orice tip de precipitaţii conţin particule minuscule de praf, metale grele şi alte substanţe poluante, care afectează sănătatea umană. Prin urmare nu se recomandă plimbările în ploaie. Nu trebuie se ieşi în ploaie fără umbrelă şi impermeabil. După aflarea în ploaie trebuie neapărat de făcut un duş cu orice tip de produs de curăţire a pielii. Odată cu precipitaţiile, în bazinele de apă nimeresc cantităţi de mercur, plumb şi cadmiu. Oamenii care beau apă cu un conţinut înalt de plumb sau care întrebuinţează în alimentaţie peşte cu un conţinut înalt de mercur, se pot îmbolnăvi de unele boli grave.

sursa: http://www.meteo.md/images/uploads/pages_downloads/imppoluari.pdf

administrator
administrator