Smart City – Sunt orașele mici cele mai inteligente?

Smart City – Sunt orașele mici cele mai inteligente?

Smart City – Sunt orașele mici cele mai inteligente?

Un oraș inteligent este conectat la internet și pune la dispoziție cetățeanului toate informațiile de care are acesta nevoie :

  • locurile disponibile în parcări – Smart Parking
  • calitatea apei – Water Quality
  • cantitatea de energie verde produsă – Smart Energy
  • eventuale scăpări de gaz sau apă – Gas&Water Leak Detection
  • siguranța cetățeanului – Public Safety
  • siguranță unui intervenții necesare pentru sănătate – Smart Health
  • calitatea aerului – Air Pollution ( mobilizare civică prin implementarea proiectului Strop de Aer )
  • eficientizarea consumului de energie la nivel de oraș – Smart Street Ligths
  • eficientizarea consumului de resurse la nivel de clădiri de birouri – Smart Building
  • curățarea și strângerea deșeurilor – Waste Management

Lista poate continua, iar noi cetățenii proactivi, trebuie să vedem unde putem interveni să facem munca mai ușoară autorităților care vin în retehnologizarea orașelor pentru a crește calitatea vieții.

Un articol foarte bun este realizat de către vodafone, care vine în ajutorul orașelor ce doresc retehnologizare punând la dispoziție un nouă rețea de comunicare și anume NB-IOT.

Smart City – Sunt orașele mici cele mai inteligente?

Când auzim despre transformări urbane, tindem să ne gândim la mega orașe cu clădiri înalte, ca Shanghai, Dubai sau Hong Kong. Sau dacă ne gândim la dezvoltarea lor tehnologică, ca San Francisco și Silicon Valley.

Dar orașele din prim-planul acestei evoluții urbane ascendente sunt deseori cele neașteptate. De exemplu, Kalasatama, un oraș în curs de construcție de la zero, aflat în suburbia orașului Helsinki, Finlanda. Constructorii spun că, până la finalizarea lui în 2030, locuitorii vor recupera în medie o oră pe zi locuind acolo.

Locuitorii orașului nu vor mai fi blocați niciodată în spatele unei mașini de gunoi în timp ce fac naveta. Inginerii au dotat întregul oraș cu un sistem de deșeuri aspirat, unde oamenii își duc gunoiul într-o locație și este înghițit de un centru subteran de eliminare a deșeurilor.

Un alt sistem de economisire a timpului este planul orașului în sine. Serviciile publice, ca școlile, spitalele și transportul sunt aproape unele de altele și ușor accesibile.

„Cinci minute în plus când merg prin parc, cinci minute în plus cu copiii înainte să merg la lucru, cu cinci minute mai devreme acasă când nu trebuie sa le irosesc pe logistică” spune Kerkko Vanhanen, Directorului programului pentru Smart Kalasatama postului CNN. „Viața ta este mai ușoară pentru că trăiești în cel mai funcțional oraș din lume”, adaugă el. Cu toate acestea, numai 3500 de persoane locuiesc acum în Kalasatama. Până în 2030, constructorii speră sa găzduiască 25.000 de persoane și să creeze 10.000 de joburi.

Urbanizarea

Așteptându-ne ca 68% din populație să locuiască în zone urbane până in 2050, conform unui raport al Națiunilor Unite din 2018, expansiunea urbană și inovația sunt vitale.
Acesta nu este un fenomen nou: aceste transformări au loc de secole, de la planul orașului în Mesopotamia la sistemele de canalizare din secolul 17 din Amsterdam instalate pentru apărare și gestionarea apei.

Dar acum dezvoltarea se referă mai puțin la infrastructură și mai mult la un sistem interconectat de dispozitive, cunoscut sub numele de Internet of Things (IoT).

Cisco definește Internet of Things ca fiind momentul în timp când mai multe „lucruri sau obiecte” decât persoane erau conectate la Internet. Estimează că până în 2020 vor exista 50 de miliarde de „lucruri” discutând reciproc.

Odată cu schimbarea către 5G și viteze de lățime de bandă super rapide, IoT are potențialul de a face orașele mai conveniente, înlesnind tehnologii cum ar fi senzorii de trafic sau dronele autonome.

sursa : https://iot.vodafone.ro/sunt-orasele-mici-cele-mai-inteligente/

sursa foto: https://olimex.wordpress.com/2018/11/23/nb-iot-event-organized-by-comet-electronics-on-december-4th/

administrator
administrator