PM2.5 vs. PM10: diferența dintre particulele în suspensie

PM2.5 vs. PM10: diferența dintre particulele în suspensie

PM2.5 vs. PM10: diferența dintre particulele în suspensie

PM2.5 și PM10 sunt cele două tipuri de particule ce poluează aerul .

PM2.5 vs. PM10

„PM” se referă la particule în suspensie, particule din aer ce provin din multe surse. Unele surse sunt naturale, precum praful suflat de vânt și polenul din plante. Dar oamenii sunt de obicei mai preocupați de particulele create din arderea cărbunelui, arderea combustibilului fosil, praful de pe suprafețele rutiere și pot chiar conține microparticule de metal sau cauciuc rezultat în urma frânării. Există chiar dovezi că particulele din orașele puternic poluate precum Beijing includ metale grele, cum ar fi plumbul și arsenicul: aerul din Beijing: un cocktail de metale grele.

„10” și „2.5” se referă la microni (micrometri ). Micronii sunt minusculi. Iată o idee despre modul în care micronii sunt comparați cu părul uman:

În continuare, există un detaliu ascuns în termenii „PM10” și „PM2.5”. Fiecare tip de poluant este definit ca dimensiune și mai jos de această dimensiune. Deci PM10 este de 10 microni și mai jos. Diferența este că PM2.5 este de 2,5 microni și mai jos. (Aceasta înseamnă că PM10 include PM2.5.).

Diferența dintre PM10 și PM2.5 este dimensiunea.

Cum ne afectează poluarea cu PM 2.5 sănătatea noastră?

Oamenii sunt deosebit de preocupați de particulele mici de PM 2,5, deoarece sunt particulele care pot intra în fluxul nostru sanguin. Respirația vitală include insiparatia și absortia acestor particule care provoacă inflamații ale sistemului nostru respirator și circulator. Acest lucru poate îngreuna respirația; poate provoca simptome asemănătoare astmului și poate creea alergii. Inspirarea particulelor PM2.5 poate provoca tensiune arterială mai mare și variații ale ritmului cardiac sau amețeli.

Dintr-o perspectivă pe termen lung, studiile epidemiologice și studiile de laborator controlate au legat poluarea cu particule de următoarele boli:

  • Cancer
  • Atacuri de cord
  • AVC
  • Debutul precoce al demenței
  • Creștere în greutate

Poluarea este vizibilă?

În cele mai mari orașe poluarea este vizibilă și cu ochiul liber. Măsurătorile vin doar ca o confirmare a poluării. Pentru a veni în ajutorul locuitorilor afectați de poluare, montăm senzori și punem la dispoziția oricărui cetățean ce este interesat de calitatea aerului pe care îl respiră.

Beijing

Cluj-Napoca

sursa informatii :

https://smartairfilters.com/en/blog/pm10-pm2-5-difference-particle-air-pollution/

https://www.quora.com/What-is-PM-2-5-in-air-What-are-the-dangers-of-air-pollution/answer/Thomas-Talhelm

https://smartairfilters.com

https://www.quora.com

administrator
administrator