Este corelat astmul cu poluarea urbană?

Este corelat astmul cu poluarea urbană?

Este corelat astmul cu poluarea urbană?

ASTMUL: 10 întrebări frecvente despre astm

Astmul este o boală a cailor aeriene din plămâni. Simptomele de astm se datorează inflamației, care face căile aeriene să fie roșii și umflate, devenind astfel mai înguste și foarte sensibile la iritanți. Inflamația duce la atacuri recurente de wheezing (respirație șuierătoare), la senzația de lipsa de aer, de constricție toracică și tușe. Atacurile ușoare pot înceta fără tratament, însă tratamentul ameliorează simtomele și grăbește procesul de vindecare. Tratamentul adecvat poate, de asemenea, reduce riscul atacurilor viitoare. Dacă aveți un atac serios trebuie să fiți văzut de urgență de medic.

Astmul este o boală cronică. Deși nu poate fi vindecată, simptomele sale pot fi controlate. Modul în care boală se manifestă nu este constant de-a lungul timpului, fiecare persoană cu astm având zile bune și zile rele. 

Astmul este o boală frecvența. Statisticile arată că în jur de o persoană din zece va face astm la un anumit moment în viață. Unele persoane pot avea o formă ușoară de astm, în timp ce altele pot avea un tip grav de astm, care interferează cu activitățile zilnice și care poate duce la un atac de astm ce poate pune viață în pericol.

1.Ce este inflamația din căile aeriene?

Inflamația este o reacție la infecție sau alți factori declanșatori (triggeri) la nivelul învelișului cailor aeriene și țesutului subiacent. Din cauza inflamației, căile aeriene devin roșii și umflate, se îngustează și sunt foarte sensibile la factori iritanți.

2. Cum afectează inflamația din căile aeriene astmul?

Inflamatia din căile aeriene determina simptomele de astm (wheezing, senzația de lipsa de aer, de constricție toracică și tușe), că urmare a micșorării sau limitării fluxului de aer spre și din plămâni. Acest lucru se produce din cauza:

  • Ingrosarii cailor aeriene, ceea ce le face mai înguste
  • Constrictiei mușchilor care înconjoară căile aeriene (se numește bronhoconstricție), ceea ce le face și mai  înguste
  • Producției unei cantități mari de mucus, care poate bloca căile aeriene
  • Distrugerii de durata a peretelui cailor aeriene, fapt care împiedică deschiderea largă a acestora, așa cum se întâmplă în cazul cailor aeriene normale. 

Căile aeriene care sunt inflamate de mult timp devin foarte sensibile. Asta înseamnă că vor reacționa mai repede și mai puternic la diferiți factori declamsatori, cum ar fi alergenii, virusurile, praful, fumul și stresul.   

3. Cine se îmbolnăvește de astm?

Astmul tinde să se transmită în familie, ceea ce înseamnă că este mult mai probabil să faci astm dacă cineva din familia ta are deja astm. Copiii cu eczeme sau alergii la alimente au șanse mai mari să dezvolte astm. Alergia la polen, praf de casă sau animale, de asemenea, crește șansă de a face astm. În plus, expunerea la fumul de țigară, poluarea atmosferică sau alți iritanți inhalatori pot să declanșeze simptome de astm la persoanele care au o risc de astm.

4. La ce vârstă apare astmul?

Astmul poate debuta la orice vârstă, deși aproape jumătate din persoanele cu astm au avut primele simptome de astm în jurul vârstei de 10 ani. De asemenea, mulți copii cu astm au avut primul atac de astm înainte de vârstă de 6 ani.

5. Care sunt cauzele astmului?

Cauza apariției astmului nu este pe deplin înțeleasă. Cel mai probabil, boală este determinată de un cumul de factori ereditari (cu care te naști) și factori din mediu, însă deocamdată nu se cunoaște pe deplin modul în care acești factori acționează împreună. Cele mai cunoscute cauze sunt alergenii din praful de casă sau animalele cu blană, însă boală poate fi cauzată de mulți alți alergeni, cum ar fi polenul sau mucegaiul. Pe de altă parte, există pacienți cu astm în cazul cărora nu se cunosc exact alergenii care au produs boală.

6. De ce este greu să identifici cauzele unui atac de astm?

În general, persoanele cu astm alergic pot identifica cu ușurință factorii declanșatori ai bolii, cum ar fi polenul sau animalele de casă. Cu toate acestea, multe persoane cu astm bronșic netratat sau incomplet tratat prezintă o inflamație permanentă a cailor aeriene de care nu sunt conștienți. Aceste persoane vor reacționa rapid la o bună parte din factorii iritanți, alergeni sau infecții, astfel încât este greu să identifici exact care este principalul declanșator al atacului de astm.

7. Este astmul o boală cronică?

Da. Astmul este o boală cronică (de lungă durata) care determina inflamația și îngustarea cailor aeriene. De obicei, un anumit grad de inflamație este prezent chiar și atunci când o persoană nu manifestă simptome. Astmul netratat conduce la atacuri repetate de astm. Atacurile ușoare pot înceta fără tratament, însă tratamentul grăbește procesul de vindecare. Tratamentul adecvat poate, de asemenea, reduce riscul atacurilor viitoare. Dacă ai un atac serios trebuie să mergi urgent la medicul de familie sau la medicul pneumolog. Astmul nu se manifestă la fel de-a lungul timpului, ci are o evoluție schimbătoare. Cu toate acestea, dacă este adecvat tratat, pot există perioade lungi de timp fără simptome sau atacuri de astm.

8. Există riscul că astmul să se agraveze de-a lungul timpului?

Da, acest risc trebuie luat în calcul. Astmul tratat necorespunzător se va înrăutăți cu timpul, iar plămânii persoanelor cu astm necontrolat vor funcționa mai greu decât ai celor fără astm. 

Mulți medici care tratează astmul sunt siguri că tratamentul preventiv, regulat, cu medicamente care controlează astmul poate preveni înrăutățirea bolii și ajută la menținerea funcției pulmonare. Când astmul este bine controlat, căile aeriene sunt libere, iar aerul circulă cu ușurință în interiorul și în afară plămânilor.

9. Este mai rău să faci astm când ești mai în vârstă?

Nu neapărat, însă astmul este de obicei mai sever dacă debutează la vârste mai înaintate. Atacul de astm se tratează mult mai greu la o persoană mai în vârstă, care are și alte probleme medicale, decât la o persoană tânăra. 

În anumite cazuri, ceea ce se numește astm la persoanele în vârstă este de fapt bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). BPOC este un nume colectiv pentru bronșită cronică și emfizem, două boli care sunt de cele mai multe ori cauzate de fumat. Multe din simptomele BPOC-ului sunt asemănătoare cu cele ale astmului (senzația de lipsa de aer, wheezing, producerea de mucus în excces, tușe). BPOC este, în general, o boală mult mai serioasă decât astmul, deoarece modificările produse la nivelul plămânilor sunt mult mai greu de tratat și, de obicei, are un prognostic mai rău. Din nefericire, BPOC poate determina o dizabilitate mai mare, de lungă durata și are un impact mai mare asupra inimii sau a altor sisteme decât astmul.

10. Este astmul o boală psihologică (psihosomatică)?

Nu, astmul nu este o conditie psihologica; este o boala inflamatorie cronica in care caile aeriene devin foarte sensibile si usor iritabile, in special daca nu este adecvat tratata. Cu toate acestea, stresul emotional poate declansa un atac de astm. De exemplu, problemele financiare, insatisfactia la locul de munca sau grija pentru familie pot declansa astmul.

Surse:
www.ginasthma.org
www.mayoclinic.org,

https://www.medic.chat/,

https://www.romedic.ro/,

https://www.alergologultau.ro/,

https://adevarul.ro/,

https://www.reginamaria.ro/

administrator
administrator