Compoziția particulelor în suspensie PM2.5 și PM10

Compoziția particulelor în suspensie PM2.5 și PM10

Compoziția particulelor în suspensie PM2.5 și PM10

Care este motivul pentru care monitorizăm particulele în suspensie PM 2.5 și PM 10?

Praful fin aflat în aerul respirabil a existat din totdeauna. Particule fine de praf sunt suflate și împrăștiate de vânt și inhalate de oameni. Nasul și-a făcut treaba și a filtrat acest tip de poluare.

În istoria recentă, industria și activitățile umane au generat un nou tip de particule în suspensie, mult mai periculoase. Forma neregulată a acestora (generată ca urmare a unei acțiuni mecanice) reprezintă un prericol în plus pentru organismul uman.

În zilele noastre particulele pot să conțină bucăți de astbest ( utilizat pînă acum câțiva ani la scară globală – cancerigen), fibră de sticlă, particule de ciment sau asfalt.Din păcate în compoziția chimică a particulelor, în zilele de astăzi se regăsesc și alți poluanți precum SO2, NOx, VOC, NH3.

De asemenea când atmosfera este umedă și se formează efectul de condensare, particulele de apă atrag ca un magnet toți acest compuși care pot fi periculoși pentru sănătate.

Astfel monitorizarea particulelor în suspesie ne ajută să avem o situație de ansamblu asupra unui factor poluant (cocktail de compuși chimici) ce pune în pericol sănătatea populației.

Sursa poze si info : https://publiclab.org/wiki/particle-sensing

administrator
administrator