Cum contribuie natura la combaterea schimbărilor climatice?

Cum contribuie natura la combaterea schimbărilor climatice?

Cum contribuie natura la combaterea schimbărilor climatice?

Reversul evoluției constă în emiterea dioxidului de carbon, emiterea gazelor cu efect de seră, creșterea temperaturii globale: pe scurt schimbări climatice.

Pădurile, solurile și oceanele sunt eroii necunoscuți ai climei noastre, înmagazinând gazele cu efect de seră care provoacă încălzirea globală. Dar ar putea funcționa și mai bine cu puțin ajutor.

Coșurile de fum industriale, gazele de eșapament, incendiile din Amazon – emisiile anuale de carbon au crescut recent la 12 000 000 000 000 de tone (12 gigatone).Și, odată cu creșterea emisiilor de carbon, cresc și temperaturile.

Aproximativ jumătate din emisiile eliberate rămân în atmosferă. Natura absoarbe restul, reținându-l în rezervoarele de carbon, cum ar fi solul, oceanele și vegetația. Aceste soluții de stocare naturală încetinesc schimbările climatice mult mai eficient decât orice tehnologie umană – fabricile de stocare a carbonului stochează doar 40 de megatone de CO2 anual sau 0,003% din emisiile antropice.

Rezervoarele naturale de carbon ar putea funcționa și mai bine cu câteva modificări și la un preț relativ mic. Dar oamenii distrug din ce în ce mai multe rezervoare naturale de CO2, deteriorând cel mai de succes instrument de care dispunem pentru a opri o catastrofă climatică.

Natura se străduiește să țină pasul

Pe măsură ce oamenii și-au mărit rapid emisiile de carbon prin arderea combustibililor fosili, cantitatea de CO2 absorbită de plante, soluri și oceane a crescut și ea. De fapt, plantele beneficiază de o supraofertă, deoarece concentrațiile ridicate de CO2 înseamnă că acestea trebuie să își deschidă porii doar pentru scurt timp pentru a absorbi gazul. În acest fel, pierd mai puțină apă și pot supraviețui mai bine secetelor.

Cu toate acestea, oamenii de știință spun că plantele și oceanele își vor atinge în curând capacitatea de absorbție. De exemplu, până în 2050, suprafața oceanelor va fi complet saturată de CO2.

De asemenea, omenirea produce în prezent mai mult carbon decât poate procesa natura, astfel încât cantitatea de gaz cu efect de seră din atmosferă crește rapid.

Vegetația care ajută: Copaci pentru climă

Pădurile din lume absorb în total 15,6 gigatone de CO2 pe an. Aceasta reprezintă de trei ori mai mult decât emisiile anuale de CO2 ale Statelor Unite. Însă aproximativ jumătate din această cantitate se întoarce în atmosferă din cauza defrișărilor și a incendiilor de pădure. La nivel mondial, defrișările sunt responsabile pentru o cincime din toate gazele cu efect de seră produse vreodată de oameni.

Pădurea amazoniană, de exemplu, este unul dintre cele mai valoroase rezervoare de carbon din lume. Dar, de când Jair Bolsonaro a devenit președinte al Braziliei în 2019, se pierde tot mai mult din acest ecosistem vital.

Conversia pădurilor în terenuri agricole înseamnă că bazinul Amazonului emite acum la fel de mult carbon pe cât poate capta pădurea rămasă. În curând, ar putea deveni precum pădurile tropicale din Asia de Sud-Est, care, de ani de zile, emit mai mult CO2 decât absorb.

Înființarea (plantarea) de păduri suplimentare ar putea contribui la creșterea rezervei de carbon din vegetație. De asemenea, pădurile noi absorb mai mult carbon decât cele vechi, deoarece produc multă biomasă nouă. Dar plantarea de noi copaci nu este cea mai bună opțiune, a declarat Jared Messinger, manager al Inițiativei de restaurare globală din cadrul organizației de cercetare în domeniul mediului, World Resources Institute.

“Știți, administrarea continuă și longevitatea programului cu plantarea de arbori – și rata de mortalitate [implicată] – este foarte costisitoare”, a spus Messinger, adăugând că ar fi mai ieftin să se lase pădurile să crească în mod natural în zonele deschise.

Potrivit WRI, copacii tineri care cresc pe terenurile defrișate ar putea neutraliza până la 23% din emisiile anuale, reducând aproape la jumătate creșterea CO2 în atmosferă. Puieții ar fi deosebit de eficienți în zonele calde și umede din Africa de Vest și Centrală.

Cu toate acestea, pădurile au nevoie de o suprafață considerabilă de teren pentru a fi niște rezervoare de carbon eficiente – și, având în vedere cererea tot mai mare de alimente, vor trebui să concureze cu agricultura pentru acest teren. Dacă pădurile nou plantate ar fi defrișate, orice CO2 stocat ar fi eliberat, ceea ce ar anula efectele pozitive.

Rezervoarele de sol: Turbăriile sunt eroii secreți ai climei


Solul nu absoarbe CO2 la fel de repede, dar este mai performant decât vegetația în ceea ce privește cantitatea pe care o stochează. Aproximativ jumătate din solul din Europa Centrală, de exemplu, este alcătuit din carbon.

La nivel global, solul conține aproape de două ori mai mult CO2 decât flora vie și atmosfera la un loc. Cu toate acestea, modul în care stochează carbonul depinde de tipul de sol, de vegetație și de climă. În general, cu cât este mai umed și mai rece, cu atât mai bine. Solurile din pădurile boreale nordice și din pajiștile temperate rețin cantități deosebit de mari.

Turbăriile și mlaștinile sunt campionii puțurilor de carbon. Turbăriile din întreaga lume reprezintă aproximativ o treime din totalul CO2 absorbit de sol, deși reprezintă doar 3% din suprafața pământului mondial.

În aceste zone umede, resturile vegetale se scufundă în apa puțin adâncă și ușor acidă. Resturile nu se descompun în acest mediu sărac în oxigen și se transformă în schimb în turbă care stochează carbon.

Drenarea turbăriilor expune straturile de dedesubt la oxigen, declanșând un proces de descompunere care eliberează CO2. Oxidarea produce, de asemenea, protoxid de azot, care este de aproximativ 300 de ori mai dăunător pentru climă decât carbonul.

În ciuda capacităților lor extraordinare, turbăriile și zonele umede sunt supuse unor presiuni în întreaga lume. În Indonezia, pădurile de turbă fac loc plantațiilor de ulei de palmier și sunt distruse de incendii de pădure, generând emisii uriașe. Între timp, Germania și-a secat aproape toate fostele sale turbării. Doar 0,02% a mai rămas din suprafața inițială de 5%.

Praf pentru a combate criza climatică?


Praful, sau mai exact praful de bazalt, ar putea îmbunătăți capacitatea de stocare a carbonului în sol. Atunci când este împrăștiat pe câmpuri, acesta reacționează cu CO2 dizolvat în apa din sol, potrivit cercetătorilor care scriu în revista Nature Geoscience, care a fost evaluată de colegi. Particulele sunt apoi spălate în lacuri și oceane înainte de a fi depuse sub formă de sedimente.

Procesul are loc, de asemenea, în mod natural. Dar se produce mai rapid în cazul bazaltului fin măcinat, datorită suprafeței sale mari. De asemenea, bazaltul secretă minerale care stimulează creșterea plantelor în solurile sărace în nutrienți, care, la rândul lor, ar stoca mai mult CO2.

Răspândirea bazaltului pe o suprafață de teren arabil de mărimea Asiei ar stoca 2,5 gigatone de CO2 pe an. Acest lucru este echivalent cu emisiile anuale ale Indiei. Alți cercetători estimează că beneficiul climatic ar putea fi dublu. De asemenea, bazaltul este relativ ușor de obținut chiar și fără noi mine, deoarece este un produs secundar al producției de ciment și oțel.

Ajutor din ocean: Mările productive


Cu toate acestea, vegetația și solurile nu pot egala potențialul enorm al oceanelor. Mările stochează până la 80% din carbonul mondial. Teoretic, acestea ar putea absorbi 95% din gazele cu efect de seră produse de om, dar acest lucru ar dura prea mult timp.

Copacii stochează carbonul în cadrul unui ciclu anual. În schimb, este nevoie de secole pentru ca particulele de CO2 să se scufunde de la suprafață și să fie stocate în adâncurile marine. În același timp, concentrația de carbon la suprafață reduce absorbția de noi emisii.

În plus, apa rece absoarbe mai mult CO2 decât apa caldă și, pe măsură ce temperaturile cresc odată cu schimbările climatice, capacitatea oceanelor de a absorbi emisiile scade.

Fermele de alge ca rezervoare naturale de CO2?


Dar nu doar apa poate stoca CO2: Plantele marine, cum ar fi algele și iarba de mare, sunt și ele în joc. Numai algele marine elimină 0,173 gigatone de carbon din atmosferă în fiecare an înainte de a muri și de a se scufunda pe fundul oceanului, au estimat cercetătorii în Nature Geoscience.

Acesta este motivul pentru care companii precum Pull to Refresh experimentează cu ferme uriașe de alge marine care ar putea capta CO2.

Cum rămâne cu prețul?


Fie că este vorba de copaci, mlaștini sau oceane, natura îi ajută pe oameni să atenueze daunele climatice. Îngrășămintele din bazalt, noile păduri de pe uscat sau algele marine ar putea spori potențialul de absorbție a carbonului de către rezervoarele naturale.

Dar toate acestea au un preț. Pădurile elimină carbonul din aer, de exemplu, la un cost cuprins între 7,50 și 27 de dolari (6,60 și 23,60 euro) pe tonă de CO2. Fertilizarea bazaltului ar costa între 80 și 180 de dolari.

Soluțiile tehnice care filtrează CO2 direct din aer sunt și mai scumpe, variind între 134 și 342 de dolari pe tonă, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Este mai ieftin să nu arzi carbonul de la bun început și să eviți emisiile prin izolare, energie verde și conservare.

“Reducerea emisiilor este cel mai important lucru pe care îl putem face. Și, prin urmare, cred că acesta este întotdeauna pe primul loc”, a declarat Jared Messinger de la World Resources Institute.

sursa info : https://www.dw.com/en/carbon-sinks-how-nature-helps-fight-climate-change/a-59835700

sursa foto : https://www.dnaindia.com/mumbai/report-maharashtra-land-acquisition-for-industrial-purpose-to-be-faster-easier-2767200

administrator
administrator