Care este scopul colectării de DATE ?

Care este scopul colectării de DATE ?

Care este scopul colectării de DATE ?

Primele 4 companii din lume au ca scop analiza și furnizarea de date : Facebook, Google, Microsoft, Amazon.

Se spune că datele reprezintă noul petrol, datele reprezintă nouă moneda de schimb, datele reprezintă un bun care se poate valorifica.

De ce sunt datele cel mai important produs al secolului?

Pentru a înțelege aceste aspecte însă avem nevoie să ne schimbăm perspectiva din care privim DATELE și să ne ADAPTAM secolului digital. Ne trebuie noi abilități să înțelegem și să prelucrăm aceste date. Prin tot ceea ce facem producem date. În fiecare secundă fiecare persoană de pe pamând produce date de mărimea 1.7 MB .Doar 1% din aceste date sunt procesate și analizate pentru a fi valorificate.

Toată informația disponibilă în orice format (vizuale, audio sau text) este DIGITALIZATĂ, adică transformată în date ce pot fi procesate.

Folosind DATELE putem schimba, reinventa sau creea noi oportunități și modele de bussines . Pandemia a grăbit forțat acest proces de digitalizare și orice jucător de pe piață este nevoit să se adapteze pentru a supraviețui .

În 2022 putem spune că DATELE sunt mult mai importante decât SOFTWARE-ul. Fiecare tehnologie folosește date pentru a-și îmbunătăți eficiența, pentru a livra un produs mai bun în timp mai scurt.


Când DATELE sunt introduse într-un context ele devin INFORMAȚII. CONTEXTUL reprezintă o catalogare exactă a datelor:

Exemplu : Valoarea de 50 … Poate indică o limită de viteză dacă este folosit în contextul auto, poate indica valoarea unui bun dacă este folosit în contextul commerce sau poate indica pragul de poluarea maxim admis pentru o zi cu particule în suspensie PM1`0.

Informațiile au puterea de a ajuta să avem o lume mai bună prin nenumărate feluri:

1. Din informații putem învăța unde am greșit

2. Din informații putem evita dezastre  precum Cernobîl

3. Din informații putem estima impactul asupra mediului cu fiecare produs nou introdus pe piață

4. Din informații putem înțelege evoluția sau inerția poluării

5. Folosind informațiile putem salva vieți 


Scopul principal al proiectului “Strop de aer”, este de a arată în timp real calitatea aerului prin punerea în context a datelor “colectate” de senzorii ce măsoară pulberea fină PM2.5 și PM10 .

Scopul secundar al proiectului “Strop de aer”, este de a colecta date ce pot fi folosite prin procesare analitică pentru a înțelege schimbările și inerția maselor de aer. Așa cum analizele anuale pot depista din timp o boală, așa și procesarea datelor ce sunt colectate zilnic, pot indică “îmbolnăvirea” planetei și de aici trebuia să vedem cum acționăm pentru a încetini sau stopa acest fenomen.

surse : pinterest.com ,https://www.ceccarbusinessmagazine.ro,https://vulcanpost.com,https://twitter.com/TreasureData,https://eithealth.eu/,https://unece.org/stories/data-can-save-lives

administrator
administrator