Ce sunt Radiatiile Gama

Ce sunt Radiatiile Gama

Ce sunt Radiatiile Gama

DOAR CU SCOP INFORMATIV!

In ultima vreme s-a creeat o isterie referitor la radiatiile Gamma, provenite din posibile “accidente” sau actiuni voite de la EST de Romania.Similar cu filmul “Don’t look up” va propun sa intelegti in primul rand fenomenul, riscurile si nu in ultimul rand sa ascultam specialistii.


Ce este radiatia Gama?

Situl ministerului mediului (http://www.anpm.ro/ce-sunt-radiatiile) ne explica :”Radiaţia gama (γ) se prezintă sub formă de unde electromagnetice sau fotoni emişi din nucleul unui atom. Ei pot traversa complet corpul uman, putând fi oprite doar de un perete de beton sau de o placă de plumb groasă de 15 cm. Radiaţia gama este oprită de: apă, beton şi, în special, de materiale dense, precum plumbul, folosit ca protectie impotriva expunerii la acest tip de radiaţie. Efectele asupra sănătăţii asociate particulelor gama se manifestă în principal atunci când materialele gama-emiţătoare sunt în afara corpului uman.”


Unde putem observa fiecare dintre noi nivelul de radiatii?Sunt mai multe surse, dintre care va propun :

1.Platforma Comisiei Europene de monitorizare (REMon) : https://remap.jrc.ec.europa.eu/Simple.aspx

2. Date preluate de la Centrul hidrometeorologic ucrainean https://www.saveecobot.com/en/radiation-maps

3. Platforma romaneasca Uradmonitor https://www.uradmonitor.com/

Fiecare platforma vine cu o legenda (bazata pe un cod de culori aferent valorilor indicate) care se gaseste in partea de jos a paginilor web.


Cine doreste sa monitorizeze indeaproape, in jurul locuintei sau zonei unde traieste , se gasesc aparate care masoara radiatia gama:

Detector radiații Geiger Gamma-Scout Alarm – https://www.germanelectronics.ro/aparate-de-masura-surse-de-alimentare/aparate-de-masura/aparate-de-masura-factori-de-mediu/aparate-de-masura-radiatii/contoare-geiger-dozimetre/detector-radia-ii-geiger-gamma-scout-alarm-101707.html

sau

https://www.dioda.ro/alte-contoare/18599-contor-geiger-pentru-controlul-radioactivitatii-voltcraft-gamma-check-a.html

Surse foto : google

administrator
administrator