Informaţia înseamnă putere!

Informaţia înseamnă putere!

Informaţia înseamnă putere!

“Informaţia înseamnă putere! “Dacă informațiile sunt despre calitatea aerului, atunci putem remodela expresia “Informația înseamnă sănătate!”.
Calitatea proastă a aerului vă poate afecta sănătatea. Mai jos veți găsi o listă cu principalii poluanți ambientali și efectele lor potențiale asupra sănătății. Atunci când se iau în considerare efectele asupra sănătății ale calității aerului, ar trebui luată în considerare expunerea totală. Aceasta include poluarea aerului din interior (de exemplu, în case sau mașini), care este adesea și un motiv de îngrijorare dar și poluarea din exterior.


-PARTICULE (PM10, PM2,5)Particulele fine pot fi transportate adânc în plămâni, unde pot provoca inflamații și agravarea stării persoanelor cu boli cardiace și pulmonare. În plus, ei pot transporta compuși cancerigeni absorbiți de suprafață în plămâni.


-DIOXID DE AZOT (NO2)Dioxidul de azot poate irita plămânii și poate scădea rezistența la infecții respiratorii, cum ar fi gripa. Expunerea continuă sau frecventă la concentrații care sunt de obicei mult mai mari decât cele care se găsesc în mod normal în aerul ambiant poate determina o incidență crescută a bolilor respiratorii acute la copii.


-OZON (O3)Ozonul irită căile respiratorii ale plămânilor, crescând simptomele celor care suferă de astm și boli pulmonare.


-COMPUȘI ORGANICI VOLATILI (COV), cum ar fi benzenulPosibilele efecte cronice asupra sănătății includ cancerul, tulburările sistemului nervos central, afectarea ficatului și rinichilor, tulburările de reproducere și malformațiile congenitale.


-DIOXID DE SULF (SO2)Chiar și concentrațiile moderate pot duce la o scădere a funcției pulmonare la astmatici. Constrângerea în piept și tusea apar la niveluri ridicate, iar funcția pulmonară a astmaticilor poate fi afectată în măsura în care este nevoie de ajutor medical. Poluarea cu dioxid de sulf este considerată mai dăunătoare atunci când particulele și alte concentrații de poluare sunt mari.


-MONOXID DE CARBON (CO)Acest gaz împiedică transportul normal de oxigen de către sânge. Acest lucru poate duce la o reducere semnificativă a aportului de oxigen către inimă, în special la persoanele care suferă de boli de inimă.


-PLUMB ȘI METALE GRELEChiar și cantitățile mici de plumb pot fi dăunătoare, în special pentru sugari și copii mici. În plus, plumbul luat de mamă poate interfera cu sănătatea copilului nenăscut. Expunerea a fost, de asemenea, legată de funcția mentală afectată, performanța vizual-motorie și leziunile neurologice la copii, precum și durata de memorie și atenție.


-MICROPOLUANTI ORGANICI TOXICITOMP-urile (Toxic Organic MicroPollutants) sunt produse prin arderea incompletă a combustibililor (sau a deșeurilor). Acestea cuprind o gamă complexă de substanțe chimice dintre care unele, deși sunt emise în cantități foarte mici, sunt extrem de toxice sau cancerigene. Compușii din această categorie includ: HAP (hidrocarburi poli aromatice), PCB (bifenili policlorurați), dioxine etc. TOMPS poate provoca o gamă largă de efecte, de la cancer la imunitatea redusă la tulburări ale sistemului nervos și interferează cu dezvoltarea copilului. Nu există o doză „prag” – cea mai mică cantitate poate provoca daune.

info source : http://www.airqualitynow.eu/pollution_health_effects.php

info photo : https://www.iamrenew.com/environment/9-new-members-join-uns-breathelife-campaign-against-air-pollution/ ,https://ukhsa.blog.gov.uk/2018/11/14/health-matters-air-pollution-sources-impacts-and-actions/,https://www.env-health.org/clean-air-for-health/

administrator
administrator