Acțiunea cu întârziere a particulele ultrafine din aer, ar putea acționa ca un „ucigaș tăcut”

Acțiunea cu întârziere a particulele ultrafine din aer, ar putea acționa ca un „ucigaș tăcut”

Acțiunea cu întârziere a particulele ultrafine din aer, ar putea acționa ca un „ucigaș tăcut”

Un studiu publicat în Journal of Hazardous Materials a detaliat de ce concentrațiile ridicate de particule ultrafine pe termen lung, sunt asociate cu un număr crescut de decese, în special din cauza bolilor cardiovasculare și respiratorii.

Particulele ultrafine sunt aerosoli cu diametrul mai mic de 0,1 micrometri, sau 100 nanometri — aproximativ o mie de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr uman. Din cauza dimensiunilor lor minuscule, aceste particule pot fi ușor inhalate până în ramurile profunde ale plămânilor, fiind rapid absorbite în fluxul sanguin și chiar traversând barierele organelor.

De ce contează

Poluarea aerului este acum clasată drept al doilea factor de risc major pentru deces, fiind responsabilă pentru aproximativ 8,1 milioane de decese la nivel global .

Particulele ultrafine sunt de obicei mult mai numeroase și au un raport suprafață-volum mai mare, permițându-le să transporte cantități mari de metale periculoase și compuși organici. În plus, datorită dimensiunii lor reduse, particulele ultrafine pot urmări fluxul de aer și pătrunde adânc în plămâni când sunt inhalate. Aceste caracteristici unice fac ca particulele ultrafine să fie deosebit de periculoase, ducând la o gamă largă de probleme de sănătate.

Particulele ultrafine provin atât din surse naturale, cât și din activități umane, în principal din procese de combustie, cum ar fi vehiculele motorizate, centralele electrice, arderea lemnului și incendiile de vegetație. O mare parte din particulele ultrafine este generată prin reacții chimice în atmosferă, implicând gaze acide din arderea combustibililor fosili și amoniac provenit din agricultură și deșeuri rezidențiale.

Pe măsură ce orașele continuă să se extindă și populațiile urbane cresc, expunerea oamenilor la aceste particule dăunătoare este probabil să crească. Atât PM2.5, cât și particulele ultrafine provin din surse similare și se pot forma, de asemenea, prin reacții chimice în atmosferă, însă tendințele lor sunt diferite.

Ce încă nu se cunoaște

Tot mai multe dovezi de cercetare sugerează că particulele ultrafine pot afecta funcția inimii, provocând întărirea arterelor, inflamații pulmonare și inflamații sistemice.

Există puține studii anterioare care analizează ratele de deces legate de expunerea la particulele ultrafine, în funcție de factori demografici și sezonalitate. Prin înțelegerea grupurilor cele mai vulnerabile la expunerea la particule ultrafine, intervențiile pot fi adaptate mai eficient pentru a reduce riscurile și a proteja persoanele afectate în mod disproporționat.

Concluzie: Ce se poate face

Pentru a reduce expunerea la particulele ultrafine și a îmbunătăți calitatea aerului atât în interior, cât și în exterior, o soluție eficientă ar fi montarea de senzori de măsurare a calității aerului. Un senzor exterior poate monitoriza poluarea din mediul înconjurător, iar un senzor interior poate detecta particulele și compușii nocivi din locuință. Acești senzori pot oferi date în timp real despre nivelul poluanților și permit implementarea de măsuri preventive, precum purificarea aerului sau reglarea ventilației. Astfel de măsuri ajută la crearea unui mediu mai sigur și mai sănătos, protejând populația de riscurile asociate particulelor ultrafine.

Monitorizarea pe tot parcursul anului ne poate ajuta sa intelegem daca suntem expusi fara sa stim la poluare.

Pentru sugestii si ajutor spre achizitie va stam la dispozitie : https://www.stropdeaer.ro/shop/

sursa info : https://theconversation.com/tiny-airborne-particles-within-air-pollution-could-be-a-silent-killer-new-study-uncovers-hidden-risks-and-reveals-whos-most-at-risk-in-new-york-state-236299

administrator
administrator