Agenția Europeană de Mediu : Impacturile asupra sănătății și mediului cauzate de expunerea la poluarea aerului rămân ridicate în întreaga Europă

Agenția Europeană de Mediu : Impacturile asupra sănătății și mediului cauzate de expunerea la poluarea aerului rămân ridicate în întreaga Europă

Agenția Europeană de Mediu : Impacturile asupra sănătății și mediului cauzate de expunerea la poluarea aerului rămân ridicate în întreaga Europă

Aproape 240.000 de decese pe an în Uniunea Europeană pot fi atribuite expunerii la particule fine, un poluant cheie al aerului, conform celei mai recente evaluări privind impactul calității aerului asupra sănătății, publicată astăzi de Agenția Europeană de Mediu (EEA), odată cu intrarea în vigoare a noilor reguli ale UE. Cele mai recente date confirmă din nou că europenii rămân expuși la concentrații de poluanți atmosferici considerabil mai mari decât nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). O evaluare separată a constatat, de asemenea, că aproape trei sferturi din ecosistemele Europei sunt expuse unor niveluri dăunătoare de poluare a aerului.

În ciuda provocărilor legate de reducerea expunerii noastre la poluanții atmosferici, datele confirmă o tendință pozitivă: impactul estimat asupra sănătății cauzat de expunerea pe termen lung la trei poluanți atmosferici cheie (particule fine, dioxid de azot și ozon) este în scădere, conform raportului EEA „Daune asupra sănătății umane cauzate de poluarea aerului în Europa: starea poverii bolii 2024”.

Între 2005 și 2022, numărul de decese din UE atribuite particulelor fine (PM2.5) a scăzut cu 45%, menținându-se pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de reducere cu 55%, stabilit în planul de acțiune al UE pentru reducerea poluării până în 2030.

Noi reguli UE privind calitatea aerului

Directiva revizuită privind calitatea aerului ambiental, care a intrat în vigoare astăzi, apropie valorile limită pentru poluarea aerului din UE de standardele OMS, sprijinind reducerea în continuare a impactului poluării aerului asupra sănătății în anii următori. Cu toate acestea, poluarea aerului rămâne principalul risc pentru sănătatea mediului în Europa (urmată de alți factori precum expunerea la zgomot, substanțe chimice și efectele tot mai frecvente ale valurilor de căldură legate de schimbările climatice asupra sănătății), cauzând boli cronice și decese atribuite, în special în orașe și zone urbane.

Potrivit celor mai recente estimări ale Agenției Europene de Mediu (EEA), cel puțin 239.000 de decese în UE în 2022 au fost atribuite expunerii la poluarea cu particule fine (PM2.5) peste concentrația recomandată de OMS de 5 µg/m³. De asemenea, 70.000 de decese au fost atribuite expunerii la poluarea cu ozon (O3) și 48.000 de decese expunerii la poluarea cu dioxid de azot (NO2).

Aceste decese ar fi putut fi evitate dacă valorile ghidului OMS ar fi fost respectate în 2022. Informații detaliate pentru fiecare țară sunt incluse într-un anex separat la acest comunicat, incluzând date despre impactul asupra sănătății și ecosistemelor la nivel național.

Pe lângă decesele premature, impacturile vieții cu boli cauzate de poluarea aerului sunt semnificative. Este esențial ca aceste efecte să fie luate în considerare atunci când se evaluează povara generală a poluării aerului asupra sănătății, precum și beneficiile care ar putea rezulta dintr-un aer mai curat în Europa, se arată în raportul EEA.

Impactul poluării aerului asupra naturii

Poluarea aerului are un impact negativ semnificativ asupra naturii. Un raport separat al Agenției Europene de Mediu (EEA), „Impactul poluării aerului asupra ecosistemelor din Europa”, analizează modul în care vegetația este expusă la poluanți atmosferici cheie și efectele acestora asupra randamentului culturilor și pierderilor economice.

Raportul EEA evidențiază că azotul din atmosferă, depus în ecosisteme, crește încărcarea cu nutrienți (eutrofizarea), ceea ce duce la modificări ale structurii și funcției ecosistemelor (cum ar fi schimbări în speciile de plante care pot crește într-o anumită zonă). În mod notabil, 73% dintre ecosistemele din UE au depășit limitele critice pentru eutrofizare în 2022.

Planul de acțiune pentru reducerea poluării include obiectivul de a reduce cu 25% suprafața ecosistemelor în care depunerea de azot depășește limitele critice până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2005. Acest obiectiv este în prezent dificil de atins, întrucât reducerea a fost de doar 13% între 2005 și 2022.

Expunerea terenurilor agricole și pădurilor la ozon

Aproximativ o treime din terenurile agricole din Europa au fost expuse la concentrații de ozon la nivelul solului care depășesc valoarea limită stabilită pentru protecția vegetației conform normelor UE. Aceasta a dus la deteriorarea culturilor, reducerea randamentelor și pierderi economice estimate la cel puțin 2 miliarde de euro. Ozonul afectează pădurile și plantele prin reducerea ritmurilor de creștere, scăderea productivității și afectarea biodiversității. În 2022, 62% din suprafața totală a pădurilor din cele 32 de țări membre EEA au depășit nivelurile critice stabilite pentru protejarea pădurilor de ozon.

Deși emisiile de dioxid de sulf (SO2) au scăzut semnificativ în ultimele decenii, abordând în mare parte problema acidificării, poluarea cu ozon și azot rămâne o preocupare majoră pentru ecosistemele din Europa.

Sursa : https://www.eea.europa.eu/en/newsroom/news/health-and-environment-impacts-of-air-pollution

administrator
administrator