Acest raport cuantifică impactul estimat recent asupra sănătății populației cauzat de expunerea pe termen lung la trei poluanți atmosferici principali: particulele fine, dioxidul de azot și ozonul.
Raport reprezintă actualizarea din 2024 a seriei privind povara bolilor. Face parte, de asemenea, din pachetul dedicat calității aerului în Europa, care include rapoarte despre: starea calității aerului în Europa; poluarea aerului în Europa și impactul acesteia asupra ecosistemelor. Raportul se bazează în principal pe date complet validate din 2022, colectate de Agenția Europeană de Mediu (EEA).
Mesaje cheie
- În 2022, cetățenii europeni au continuat să fie expuși la concentrații de poluanți atmosferici semnificativ peste nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Reducerea poluării aerului la aceste niveluri recomandate de OMS ar preveni un număr semnificativ de decese anuale în statele membre ale UE (UE-27):
- 239.000 de decese cauzate de expunerea la particule fine (PM2.5);
- 70.000 de decese cauzate de expunerea la ozon (O3);
- 48.000 de decese cauzate de expunerea la dioxid de azot (NO2).
- Între 2005 și 2022, numărul de decese atribuite PM2.5 în UE a scăzut cu 45%, aducând UE mai aproape de atingerea țintei de reducere cu 55% stabilite în planul de acțiune pentru zero poluare până în 2030.
- Pe lângă mortalitatea prematură, impacturile asupra sănătății cauzate de bolile asociate poluării aerului sunt semnificative. Este esențial ca aceste efecte să fie luate în considerare atunci când se evaluează povara totală a poluării aerului asupra sănătății, precum și beneficiile ce ar decurge dintr-un aer mai curat în Europa.
Estimarea răspunderii bolilor cauzate de poluarea aerului
Impactul asupra sănătății – mortalitate și morbiditate
Acest raport estimează impactul poluării aerului asupra sănătății, atât în ceea ce privește mortalitatea, cât și morbiditatea. Funcțiile de răspuns la concentrație sunt utilizate pentru a atribui riscuri pentru sănătate expunerii la poluarea aerului. Aceste funcții, bazate pe studii epidemiologice, estimează creșterea riscului per unitate de concentrație a unui poluant specific pentru o populație de o anumită vârstă.
Mortalitatea generală
Agenția Europeană de Mediu (EEA) utilizează funcțiile de răspuns la concentrație pentru mortalitatea cauzată de toate cauzele naturale atribuite poluării aerului, conform Ghidurilor Globale pentru Calitatea Aerului ale OMS din 2021.
Analiza principală estimează decesele care ar fi putut fi evitate dacă nivelurile de PM2.5, O3 și NO2 s-ar fi situat sub limitele recomandate de OMS în 2022. Anul acesta, pentru prima dată, a fost inclus impactul expunerii pe termen lung la O3, pe lângă cel al expunerii pe termen scurt.
Mortalitate specifică pe cauze și morbiditate
Pentru mortalitatea și morbiditatea specifice, s-au estimat decesele atribuite, anii de viață pierduți (YLL) și anii trăiți cu dizabilități (YLD) pentru nouă perechi poluant-boală, unde există dovezi științifice robuste ale unei asocieri:
- PM2.5:
- Astm la copii (<15 ani);
- Boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) la adulți (≥25 ani);
- Boală cardiacă ischemică (≥25 ani);
- Cancer pulmonar (≥25 ani);
- Diabet zaharat (≥25 ani);
- Accident vascular cerebral (≥25 ani).
- NO2:
- Astm la adulți (≥15 ani);
- Diabet zaharat (≥25 ani);
- Accident vascular cerebral (≥25 ani).
- O3:
- Doar mortalitatea pentru BPOC la adulți (≥25 ani), deoarece dovezile științifice arată o asociere mai puternică între expunerea la O3 și mortalitatea respiratorie decât cu morbiditatea.
Acoperirea geografică
Analiza include 41 de țări: cele 27 de state membre ale UE, alte țări membre și cooperante ale EEA, precum și microstate europene. Türkiye nu este inclusă în estimările PM2.5, deoarece numărul stațiilor de monitorizare de fundal disponibile a fost insuficient pentru a produce hărți de concentrație pentru particulele fine. Astfel, estimările PM2.5 au fost realizate pentru 40 de țări.
Cum a afectat poluarea aerului sănătatea populației din Europa în 2022
Impacturile poluării aerului asupra sănătății au fost calculate prin două metode:
- Mortalitatea generală
- Acesta măsoară numărul total al deceselor asociate poluării aerului, fără a detalia bolile specifice legate de aceste decese.
- Mortalitatea și morbiditatea pe cauze specifice
- Aceasta determină numărul de decese și efectele asupra sănătății asociate bolilor individuale cauzate de poluarea aerului.
Mortalitatea generală
Această secțiune prezintă datele privind decesele naturale (excluzând cauzele accidentale sau non-naturale) atribuite expunerii pe termen lung la principalii poluanți atmosferici.
În 2022, în UE-27:
- 239.000 de decese au fost atribuite expunerii la concentrații de PM2.5 peste nivelul recomandat de OMS, de 5 µg/m³. Intervalul de încredere de 95% (CI) pentru această estimare este de 182.000-267.000.
- 70.000 de decese (CI 95%: 0-137.000) au fost atribuite expunerii la concentrații de O3 peste nivelul recomandat de OMS, de 60 µg/m³.
- 48.000 de decese (CI 95%: 24.000-95.000) au fost atribuite expunerii la concentrații de NO2 peste nivelul recomandat de OMS, de 10 µg/m³.
Cum a afectat poluarea aerului sănătatea populației din România în 2022
În 2022, în România :
- 17.900 de decese au fost atribuite expunerii la concentrații de PM2.5 peste nivelul recomandat de OMS, de 5 µg/m³.
- 3.600 de decese au fost atribuite expunerii la concentrații de O3 peste nivelul recomandat de OMS, de 60 µg/m³.
- 2.800 de decese au fost atribuite expunerii la concentrații de NO2 peste nivelul recomandat de OMS, de 10 µg/m³.
Fără a se lua în calcul și alți poluanți (precum PM10) în anul 2022 doar în România au murit prematur din cauza aerului poluat peste 24.300 oameni.
Sursa : https://www.eea.europa.eu/en/analysis/publications/harm-to-human-health-from-air-pollution-2024