Pericolul ascuns din spatele produselor parfumate : uleiuri arse și lumânări ambientale

Pericolul ascuns din spatele produselor parfumate : uleiuri arse și lumânări ambientale

Pericolul ascuns din spatele produselor parfumate : uleiuri arse și lumânări ambientale

Folosirea produselor parfumate în interior modifică chimia aerului, producând la fel de multă poluare a aerului ca gazele de eșapament ale mașinilor în exterior, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii susțin că inhalarea acestor particule de dimensiuni nanometrice ar putea avea implicații grave asupra sănătății.

Când auzi sau vezi expresia „poluarea aerului”, cel mai probabil te gândești la lucruri precum fabrici și gaze de eșapament ale mașinilor. Aceasta este poluarea care există afară – în exteriorul casei tale. Dar te-ai gândit vreodată cum contribui la poluarea aerului din interiorul locuinței tale prin utilizarea unor produse aparent inofensive, cum ar fi lumânările parfumate necombustibile?

Cercetări recente realizate de Universitatea Purdue, parte a unei serii de studii conduse de aceasta, au analizat modul în care produsele parfumate – în acest caz, lumânările fără flacără – reprezintă o sursă semnificativă de particule nanometrice suficient de mici pentru a pătrunde adânc în plămâni, prezentând un potențial risc pentru sănătatea respiratorie.

O pădure este un mediu pur, dar dacă folosești produse de curățenie și aromaterapie pline de arome fabricate chimic pentru a recrea o pădure în casa ta, de fapt creezi o cantitate uriașă de poluare a aerului interior, pe care nu ar trebui să o inhalezi”, a declarat Nusrat Jung, profesor asistent la Lyles School of Civil and Construction Engineering din cadrul Universității Purdue și coautor al studiului.

Lumânările parfumate sub formă de ceară topită sunt promovate ca o alternativă fără flacără, fără fum și non-toxică la lumânările tradiționale, oferind o metodă mai sigură de a parfuma locuința sau biroul. Pentru a verifica veridicitatea acestor afirmații, cercetătorii au măsurat în detaliu nanoparticulele generate în timpul încălzirii cerii parfumate într-o casă de testare cu ventilație mecanică. Această casă miniaturală este, de fapt, un laborator de inginerie arhitecturală numit Purdue Zero Energy Design Guidance for Engineers (zEDGE). Concepută și construită pentru a testa eficiența energetică a unei clădiri mai mari, casa este echipată cu numeroși senzori care monitorizează impactul activităților zilnice asupra calității aerului din interior.

„Pentru a înțelege cum se formează particulele din aer în interior, trebuie să măsurăm cele mai mici nanoparticule – până la un singur nanometru”, a declarat Brandon Boor, profesor asociat de inginerie civilă la Universitatea Purdue și celălalt coautor al studiului. „La această scară, putem observa cele mai timpurii etape ale formării noilor particule, unde substanțele parfumate reacționează cu ozonul și formează grupuri moleculare microscopice.”

Cercetătorii știau din studiile anterioare că formarea de nanoparticule noi era declanșată de terpene – compuși aromatici care determină mirosul plantelor și ierburilor – eliberate din ceara topită și reacționând cu ozonul (O₃) din aerul interior. Descoperiseră că activități precum spălarea podelei cu un detergent bogat în terpene, utilizarea unui odorizant cu aromă de citrice sau aplicarea produselor parfumate de îngrijire personală, cum ar fi deodorantul, în interiorul casei zEDGE duceau la emisii intense de terpene în aerul interior în doar cinci minute. În schimb, folosirea difuzoarelor de uleiuri esențiale sau decojirea fructelor citrice provoca o creștere mai lentă a nivelului de terpene.

În studiul actual, încălzirea cerii parfumate a contribuit semnificativ la formarea unui număr mare de particule noi în aerul interior, în special a celor mai mici de 100 nanometri (nm). Concentrațiile atmosferice rezultate au depășit un milion de nanoparticule pe centimetru cub (10⁶ cm⁻³), valori comparabile cu cele emise de lumânările aprinse tradiționale (10⁶ cm⁻³), aragazele pe gaz (10⁵ – 10⁷ cm⁻³), motoarele diesel (10³ – 10⁶ cm⁻³) și motoarele pe gaz natural (10⁶ – 10⁷ cm⁻³). Prin comparație, încălzirea cerii neparfumate nu a generat emisii semnificative de terpene.

Cercetătorii au analizat și rata de depunere a particulelor în tractul respirator (RD), o metodă utilă pentru studiul poluării aerului, care măsoară numărul de particule depuse în tractul respirator în timp. Aceștia au descoperit că formarea de noi particule declanșată de utilizarea cerii parfumate în interior a generat o valoare mediană a RD pentru particulele cu dimensiuni între 1,18 și 100 nm de 29 de miliarde pe minut (2,9 × 10¹⁰ min⁻¹). Asta înseamnă aproximativ 483 de milioane de particule pe secundă. Majoritatea particulelor formate din ceara parfumată s-au depus în căile respiratorii superioare. Dimensiunea lor extrem de mică le permite să migreze între celule și să intre în fluxul sanguin, putând ajunge la organe precum creierul.

Deși oamenii de știință au început să exploreze impactul inhalării terpenelor asupra sănătății umane, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin efectele acestora. Totuși, concluziile studiului pot contribui la îmbunătățirea designului clădirilor și sistemelor de ventilație.

„Cercetarea noastră arată că produsele parfumate nu sunt doar surse pasive de mirosuri plăcute – ele modifică activ chimia aerului din interior, ducând la formarea de nanoparticule în concentrații care ar putea avea implicații semnificative asupra sănătății”, a declarat Jung. „Aceste procese ar trebui luate în considerare în proiectarea și operarea clădirilor, precum și a sistemelor HVAC [încălzire, ventilație și aer condiționat], pentru a reduce expunerea noastră la ele.”

surse info : https://newatlas.com/environment/indoor-air-pollution-scented-terpenes/

https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/uk-news/scientists-warn-common-household-products-31027978

Surse foto : https://www.customcompleteautomotive.com/blog/3-common-types-of-exhaust-smoke

administrator
administrator