Povestea noastră

Un proiect cu implicare civică

Proiectul Strop de aer

Ideea proiectului Strop de aer  este creșterea gradului de conștientizare și informare, la nivelul comunității locale, cu privire la existența aerului poluat în România, ca o problemă reală care trebuie abordată.

Pasionați de electronică și software, echipa Strop de aer folosește tehnologia pentru a monitoriza și pentru a înțelege semnele pe care planeta încearcă să le arate. Datele culese de către senzori, traduc schimbările climatice sau efectele devastatoare pe care le au factorii antropologici precum industria grea, expansiunea mega orașelor sau supra aglomerarea cu automobile ce au ardere incompletă. De asemenea si incendierea deșeurilor necontrolată, are efecte negative pentru păduri și pentru mediu.

Proiectul Strop de aer este un proiect IOT, care culege și procesează datele de la senzorii ce masoară calitatea aerului. Aceste date sunt preprocesate și trimise prin Wi-fi, pe mai multe platforme pentru a fi disponibile online oricărui cetățean preocupat de calitatea aerului, dar și pentru a fi comparate cu valorile limită impuse de Uniunea Europeana sau pentru a estima eventualele cazuri când aerul devine periculos pentru populație.

Luchiian Alexandru— Initiator si fondator proiect
Implicare activă

Consitientizare socială

Cu această inițiativă se dorește să creștem gradul de conștientizare a locuitorilor din România cu privire la această problemă și să oferim informații, în timp real, despre calitatea aerului de pe tot teritoriul țării. În baza informațiilor care sunt disponibile online cât și pe ecranul (display) al fiecărui senzor, locuitorii sunt informați cu privire la anumite recomandări în funcție de calitatea aerului măsurat ( ex: să practice activități fizice în aer liber ).

Din păcate măsurătorile oficiale nu se pot realiza la nivel “micro”, de stradă, bloc, sau scară și din acest motiv dorim o implicare civică, unde fiecare cetățean să își poate achiziționa un senzor și să fie parte implicată activ în monitorizarea calității aerului pe care îl respiră. Oricine dorește poate monta un senzor, departe de sursele care pot influența măsurătorile, pentru a avea o imagine clară și palpabilă a calității aerului din mediul în care trăiește.

Senzorii sunt open-source software / hardware. Cu puține cunoștințe de electronică puteți realiza un astfel de senzor cu un buget redus.Nu există taxă de mentenanță sau alte costuri. Dacă nu vă descurcați, echipa Strop de aer vă stă la dispoziție ( https://www.facebook.com/stropdeaer) pentru achiziție și configurarea senzorilor.

palatul_copiilor

asamblare senzori palatul copiilor târgul mureș

Implicarea civică se face de la vârste fragede, astfel prin educarea copiilor de la clubul de electronică, am realizat și conștientizarea acestora despre poluare din orașul Târgul Mureș.

montare_senzori

montare senzori

Ne-am implicat în toate etapele proiectului  de la proiectare, dezvoltare, realizare și până la montajul senzorilor. Cel din urmă pas este un factor cheie în procesul tehnic, deoarece măsurătorile pot fi influențate de factori antropici precum evacuări de centrale termice, grătare sau focuri deschise.

 

open_source

open sourse

Promovăm și susținem soluțiile open source și open hardware, soluții tehnice care stau la baza proiectelor civice . Lufdaten.info este un promotor în această direcție (citizen movement) și din acest motiv senzorii noștri se înglobează în prima rețea existentă, care numără peste 12 000 de senzori online.

open_case

soluția ideală

Căutăm soluția perfectă a produsului final, astfel încât componentele electronice să fie ferite de umezeală și apă, iar produsul final să aibă o prezentare compactă , fără a strică designul imobilului undeva va fi montat pentru monitorizare.

Descriere proiect în format pdf

Distribuie și fii parte din dezvoltarea proiectului Strop de aer

primul pas

Unul dintre primele orașe în care a fost lansat proiectul cu ajutorul donațiilor de la cetățeni fost Codlea, oraș de munte afectat de activități rurale de incendiere a vegetației sau de industria limitrofă.

pas cu pas

Un alt oraș din care proiectul a luat amploare cu ajutorul unei fundații comunitare a fost Târgu Mureș, un oraș puternic afectat de poluarea industrială (Azo Mureș).

toată țara

Platforma națională folosită pentru vizualizarea datelor în mai multe forme, grafice, trenduri sau tip harta, traduce informațiile în modul AQI - Index de calitate al aerului pentru a fi cât mai ușor de înțeles calitatea aerului.
  • + senzori în toată țara
  • + orașe monitorizate
  • + senzori donați cetățenilor
  • + aprecieri proiect

Susținerea financiară

Finanțarea și susținerea unui altfel de proiect civic este foarte dificilă și greu de gestionat, mai ales dacă o bună parte din proiect se bazează pe donații de senzori pentru a crea o rețea. Atfel dorim să mulțumim sponsorului din umbră care a susținut proiectul prin împrumuturi la orice ora din zi și din noapte pentru cumpărarea componentelor (Luchiian Cezar).

vă place munca depusă de noi?

hai să ne ajutăm preciproc - Donează cât de puțin